Menu Sluiten

welke kleur past bij mij

Dit komt je vast bekend voor…. 
Je speurt op het internet en beland op een website waarbij je oog direct valt op een mooie jurk, precies in dé trendkleur van het seizoen. Eenmaal besteld en thuis ontvangen, doe je de jurk aan en ren je vol spanning naar de spiegel.
Maar dan… je kijkt in de spiegel, kijkt nog eens, en ontdekt… de jurk staat je helemaal niet! Wat een teleurstelling want het was zo mooi bij het model op internet of de verkoopster in de winkel.
Deze miskopen komen helaas veel voor. Hoe fijn is het als je weet, welke kleuren je nu wel en niet of minder flatteren.

Hoe kom je daar nu achter?

Het bepalen welke kleuren jou het mooiste staan en laten stralen vergt zeker wel wat oefening en begint met bewustwording. Het bewust naar jezelf kijken.
Naast het bepalen of koele of warme kleurtonen jou het beste staan, is het ook belangrijk om te weten of je beter gedempte of heldere kleuren kunt dragen.

Volg alle instructies op deze pagina op en oefen, oefen en oefen en je zult zien dat je steeds beter kunt bepalen wat je wel en minder flatteert.

Succes!

Stap 1

Je gaat weer voor de spiegel zitten zonder make-up.
Bij voorkeur in een kamer met daglicht want dan zie je de verschillen beter.
Zorg ervoor dat er geen schaduw op je gezicht valt.

Stap 2

Bepaal allereerst jouw huidkleur/pigmentatie

Heeft je huid een gele ondertoon of is je huid vooral rozig van kleur met rode vlekjes? Met een gele ondertoon is je huid ‘warm’ en koel bij een rozige, bleke huid met of zonder rode vlekjes.
Kijk naar de binnenkant van je polsen en vergelijk die eens met die van je vrienden. Dan zie je het verschil beter. Bij sommige mensen zie je goed de blauwige aders (koele huid), bij andere zie je dat de huid wat gelig of olijfkleurig is (warme huid).

Stap 3

Bepaal dan jouw natuurlijke haarkleur

Is je natuurlijk haarkleur donker of licht, goud of assig?
Is je haar ‘mat of assig’ van kleur (weinig goud of ‘rood’ draad in je haar). Dit wordt ook wel ‘assig’ genoemd. Of heeft je haar juist een warme, ‘rossige’ of gouden gloed.

Stap 4

Bepaal als laatste de kleur van je ogen

Zijn ze helder van kleur?
Als je hazelnoot- of groene/olijfkleurige ogen hebt dan zijn je ogen warm van kleur.
Heb je blauwe of grijsblauwe ogen dan zijn je ogen koel.
Het is niet per definitie zo dat als je blauwe of bruine ogen hebt dat je dan respectievelijk een koel of een warm kleurtype bent. Het gaat om de combinatie van bovenstaande 3 bepalingen.
Waarbij de haarkleur en huidkleur het meest bepalend zijn of  je een warm of koel kleurtype bent.

Doe de kleurentest

1. Wat is de kleur van je ogen?
a. Blauw, grijs, donkerbruin, bruinzwart
b. Hazelnoot, groen, (licht)bruin, groenblauw en/of goud/gele vlekken

2. Wat is jouw natuurlijke haarkleur? (dus jouw NIET geverfde haarkleur)
a. Donkerbruin, (bruin)zwart, asblond/bruin, peper/zout, wit/lichtgrijs
b. (licht)bruin, goudblond, koper, kastanjebruin, rossig

3. Welke sieraden staan je mooier? (het gaat er niet om wat je mooier vindt maar wat het beste bij jouw huidkleur staat)
a. Zilver
b. Goud

4. Als je kijkt naar de aderen aan de binnenkant van je pols dan zijn deze:
a. Blauwachtig of paars
b. Groen(olijf)- of geelachtig

5. Wat is je huidkleur?
a. (zeer) blank, roze met een rode- of blauwachtige ondertoon?
b. Beige, olijf- of perzikkleurig met een gele ondertoon?

Uitslag

Heb je vooral A als antwoord? Dan ben je een ‘koel’ type
Je hebt blauwachtige of rode ondertonen in je huid (kan bij een blanke, maar ook bij een donkere huid). Je ziet er fantastisch uit in kleuren met een blauwachtige ondertoon zoals:  bijna alle water- en luchttinten, bordeaux rood, (blauw)grijs, dennengroen, chocolade bruin, fuchsia. Als je in de categorie koel valt, kun je het beter goud, geel en brons vermijden. Deze kleuren kunnen je flets en bleek maken. Zilveren sieraden staan je prachtig!
Naast de koele kleuren is het ook heel belangrijk om te kijken of bij jou gezicht gedempte of juist heldere (koele) kleuren mooi staan.

Koel; welke haarkleur
De beste haarkleuren die bij je passen zijn asbruine en asblonde tinten in verschillende tonen van platinablond tot ijswit. En natuurlijk de ‘zwart’ tinten met eventueel een violette of aubergine gloed erover. Mijd in ieder geval alle tinten waar goud en koper in zitten. Een te warme haarkleur flatteert jou niet.

 


Heb je vooral B als antwoord? Dan ben je een ‘warm’ type

Je hebt een (goud)gele of perzikachtige ondertoon in je huid. Je ziet er fantastisch uit in kleuren met een gele ondertoon zoals: okergeel, beige, petrolblauw, mosgroen, oranjerood, koraal. Gouden, rosé kleurige sieraden staan je prachtig.

Warm; haarkleur
Qua haarkleur kun je het beste blauwe, paarse, asbruine en asblonde tinten en te donker zwart haar vermijden dat maakt jouw uitstraling te hard. Alle haarkleuren met een gouden/glanzende gloed en koperkleurige haartinten laten je stralen. Ook staan highlights in warme kleuren (met goud of koper erin) erg mooi en kunnen meer warmte brengen in je haar.

Check jouw uitslag ter bevestiging:

Pak uit je garderobe sjaals en/of kleurige kledingstukken in warme en koele kleuren.
Zoals bijvoorbeeld zwart, tomatenrood, oranje, legergroen, pasteltinten, lichtgrijs, donkergrijs, bruin, kobaltblauw.
Selecteer dan de kleding/sjaals in twee stapeltjes: 1 stapeltje met koele kleding/sjaals en 1 stapeltje met warme kleding/sjaals.

TIP: heb je al een kleurenstrippenkaart in huis, dan kun je de kaart op de kleding leggen om te bepalen of de kleuren koel of warm zijn.

Denk je dat je na de kleurentest een ‘koel’ type bent?
Begin dan met de kleding/sjaals in de koele kleuren en leg 1 kledingstuk of sjaal om je nek rondom je gezicht als een soort schilderij (haal je haar uit je gezicht)
Daarna pak je een kledingstuk/sjaal in een warme kleur en leg die eroverheen.
Dan kijk je goed wat er gebeurd met je ogen, kleur van je gezicht en de lijntjes in je gezicht.
Als je twee kledingstukken of sjaals bovenop elkaar hebt liggen, trek je de bovenste weg en je blijft naar je gezicht kijken.
Nu kun je de verschillen gaan opmerken tussen de koele en warme kleur.
Zie je het niet in 1 keer? Herhaal dan net zolang totdat je het wel ziet. (je kunt ook nog met andere kleuren die je gepakt hebt hetzelfde doen en herhalen)

Een kleur is niet goed voor je als:

 • donkere kringen onder je ogen en onder je kin komen.
 • je gezicht een ‘vale’ of matte uitstraling krijgt.
 • oneffenheden zichtbaarder worden.
 • baardgroei (bij mannen) donkerder wordt.
 • de kleuren meer opvallen dan jij. Dus de aandacht gaat naar de kleuren van de sjaal of kleding en jouw gezicht valt weg.
 • de kleuren van de kleding of sjaal overlopen in je gezicht.

Een kleur is wel goed voor je als:

 • je gezicht lijkt op te lichten of meer gaat stralen.
 • de kleur van je ogen helderder lijken te worden.
 • je huid zachter en egaler lijkt.
 • jij en de kleur een harmonieus geheel vormen.

Heeft iemand je wel eens gevraagd of je je niet lekker voelde, terwijl je je prima voelde en er niets aan de hand was?
Dat ze dat tegen je zeiden had niks te maken met jouw fysieke gesteldheid maar alles met de kleuren die je op dat moment droeg. Want als je de ‘verkeerde’ kleuren draagt kun je er een ‘ziek’ uitzien.
Het omgekeerde komt natuurlijk ook voor: je voelt je niet zo fit maar je krijgt complimentjes dat je er zo goed uitziet. Daar word je dan weer vrolijk van en draag je kleuren die je wel goed staan.

Het effect van kleur

De juiste kleuren dragen zit hem niet alleen in de kleuren van je kleding en accessoires.
Net zo belangrijk zijn de kleur van je bril, haarkleur, make-up, eigenlijk alles wat rondom je gezicht aan kleur aanwezig is van invloed op jouw uitstraling.
Met de juiste kleuren zet jezelf meer in je kracht waardoor het zelfvertrouwen veranderd EN je meer zichtbaar wordt!
Bij bovenstaande vrouwen is ook duidelijk te zien dat ze door de juiste kleuren, kleding en accessoires te gebruiken, ze een krachtigere uitstraling hebben gekregen en een boost is voor hun zelfvertrouwen!
Wil je meer metamorfoses zien? Klik hier en laat je inspireren.

Kleur is dus heel belangrijk!

Je zult vast wel eens gehoord hebben over de verschillende kleurtypes die er zijn.  Zoals het winter-, lente-, zomer- of herfsttype. Ook wel de vier seizoen kleurtypes genoemd.
Wij werken, om het eenvoudiger te houden en dat toch ook de lading dekt, met warme en koele kleurtonen.
Dus met andere woorden….
Staan warme of juist koele kleuren goed bij jouw gezicht?
Om hier achter te komen kun je natuurlijk een kleurenanalyse laten doen. Je kunt ook zelf aan de slag gaan met onderstaande test zodat je zelf gaat zien welke kleurtonen je wel en welke je minder mooi staan.
Door er bewust mee aan de slag te gaan en met onderstaande tips kom je al een heel stuk verder. En natuurlijk blijven oefenen/trainen zodat je er steeds bekwamer in wordt.

Heb je al een keer een kleuranalyse laten doen maar is een hele tijd geleden?
Bekijk dan heel bewust en goed of alles nog klopt.
Blijf dan ook goed naar jezelf kijken en vaar niet blind op de kleuren die jou toen geadviseerd zijn want in de loop van de tijd (zeker boven de 40) veranderd er veel in je gezicht en kun je van een warm ‘herfsttype’ veranderen in bijvoorbeeld koel ‘zomertype’.

Hoe word je je meer bewust ?

 • Als je bepaalde kleding aan hebt in een specifieke kleur kun je kijken wat er bijvoorbeeld gebeurd met je gezichtskleur; wordt je gezicht ‘saaier’, grauwer, geler, roder, onrustiger of wordt je gezichtskleur juist rustiger en lijkt het of je net terug bent van vakantie.
 • Een ander aspect dat je kunt bekijken zijn de lijntjes in je gezicht, worden ze meer zichtbaar, dieper of juist niet.
 • En wat gebeurd er met je ogen: worden ze feller van kleur of niet, gaan ze meer stralen of vallen ze juist minder op. Worden de kringen onder je ogen donkerder of juist niet.

Door heel bewust te kijken, ga je steeds beter zien, welke kleuren minder of juist beter bij je staan.

Stel jezelf een paar vragen:

 • Draag je elke dag dezelfde kleuren?
 • Zijn er kleuren die je alleen in het weekend draagt?
 • Ben je misschien een beetje ‘bang’ voor kleur?
 • Draag je (bijvoorbeeld) vooral zwart?

Als je antwoord hebt op deze vragen en je even tijd besteedt aan wat kleuren met je doen, zul je merken dat je steeds makkelijker leert zien wat dus ‘betere’ kleuren voor je zijn en bij jou passen.

Doe de test (1)

Ben jij een koel of juist warm type? Test het zelf

Reinig je gezicht zodat er geen make-up meer op zit en wikkel je haar in een witte handdoek (je huidige haarkleur kan afleiden).

Pak een t-shirt met een warme toon (rood/oranje/geel/bruin) en een t-shirt met een koele toon (blauw/paars/grijs/zwart). Trek dan een voor een de t-shirts aan en kijk wat deze kleuren met je huid doen.

Zie je bij de warme kleur dat de rode plekjes in je huid meer geaccentueerd worden? Dan maken de koele kleuren je huid vaak wat rustiger en passen deze beter. En andersom geldt hetzelfde. Staan de koele kleuren wat flets in je gezicht? Dan brengen de warme kleuren wat meer leven.

Doe de test (2)

Experimenteer voor de spiegel

Bepaal eerst je huidskleur/pigmentatie

Welke kleur heeft je huid?
Heeft je huid een gele ondertoon of is je huid vooral rozig van kleur met rode vlekjes?
Kijk naar de binnenkant van je polsen en vergelijk die eens met die van je vrienden. Dan zie je het verschil beter. Bij sommige mensen zie je goed de blauwige aders (koele huid), bij andere zie je dat de huid wat gelig is (warme huid).

Na het bekijken van je huid ga je kijken welke natuurlijke haarkleur je hebt.
Is het donker of licht?
Is je haar ‘mat’ van kleur (weinig goud of ‘rood’ draad in je haar). Dit wordt ook wel ‘assig’ genoemd.
Of heeft je haar juist een warme, ‘rossige’ of gouden gloed.

Tot slot je ogen…
Zijn ze helder van kleur?
Als je hazelnootkleurige of groene/olijfkleurige ogen hebt dan heb je een warme kleur ogen (warm)
of zijn ze juist blauw of grijsblauw(koel)
Het is niet per definitie zo dat als je blauwe of bruine ogen hebt dat je dan respectievelijk een koel of een warm kleurtype bent.
Alles bij elkaar zorgen ervoor of  je een warm of koel kleurtype bent.

Als je goed het bovenstaande hebt gedaan, gaat het je vast al een beetje dagen of je naar de koele of warme kleuren neigt.

Nu de volgende stap:
Pak uit je garderobe sjaals en/of kleurige kledingstukken in warme en koele kleuren.
Zoals bijvoorbeeld zwart, tomatenrood, oranje, legergroen, pasteltinten, lichtgrijs, kobaltblauw.
Selecteer dan de kleding/sjaals in twee stapeltjes: 1 stapeltje met koele kleding/sjaals en 1 stapeltje met warme kleding/sjaals.


Je gaat weer voor de spiegel zitten 
(liefst zonder make-up).
Bij voorkeur in een kamer met daglicht want dan zie je de verschillen beter.
Zorg ervoor dat er geen schaduw op je gezicht valt.

Denk je dat je na bovenstaande informatie een ‘koel’ type bent?
Begin dan met de kleding/sjaals in de koele kleuren en leg 1 kledingstuk of sjaal om je nek rondom je gezicht als een soort schilderij (haal je haar uit je gezicht)
Daarna pak je een kledingstuk/sjaal in een warme kleur en leg die eroverheen.
Dan kijk je goed wat er gebeurd met je ogen, kleur van je gezicht en de lijntjes in je gezicht.
Als je twee kledingstukken of sjaals bovenop elkaar hebt liggen, trek je de bovenste weg en je blijft naar je gezicht kijken.
Nu kun je de verschillen gaan opmerken tussen de koele en warme kleur.
Zie je het niet in 1 keer? Herhaal dan net zolang totdat je het wel ziet. (je kunt ook nog met andere kleuren die je gepakt hebt hetzelfde doen en herhalen)

Een kleur is niet goed voor je als:

 • donkere kringen onder je ogen en onder je kin komen.
 • je gezicht een ‘vale’ of matte uitstraling krijgt.
 • oneffenheden zichtbaarder worden.
 • baardgroei (bij mannen) donkerder wordt.
 • de kleuren meer opvallen dan jij. Dus de aandacht gaat naar de kleuren van de sjaal of kleding en jouw gezicht valt weg.
 • de kleuren van de kleding of sjaal overlopen in je gezicht.

Een kleur is wel goed voor je als:

 • je gezicht lijkt op te lichten of meer gaat stralen.
 • de kleur van je ogen helderder lijken te worden.
 • je huid zachter en egaler lijkt.
 • jij en de kleur een harmonieus geheel vormen.

Veel of weinig contrast in het gezicht

 • Mensen met een donkere haarkleur zijn over het algemeen mooi in donkere kleuren.
 • Mensen met licht haar zijn meestal mooier in lichtere kleuren.
 • Heb je donker haar met hele lichte ogen, zorg dan dat je outfit vooral donker is met lichte accenten (in overhemd of shirtje, of accessoires).
 • Zijn je huid, haar en ogen ongeveer even licht, dan heb je weinig contrast in je gezicht. Zorg er dan voor dat de kleding die je draagt ook rustig is en niet veel contrast heeft. Ga je daarentegen toch kleding dragen met veel contrast (licht-donker of heftige prints), dan zal alle aandacht naar je kleding gaan en valt jouw gezicht dus minder op.
  Draag dan kleding in ton-sur-ton kleuren, met andere woorden kleuren die in elkaar overlopen.
 • Heb je bijvoorbeeld donker haar, een lichte huid en fel blauwe ogen, dan heb je veel contrast en kun je dus ook kleding ‘hebben’ met veel contrast. Bijvoorbeeld zwart/wit.
 • Heb je veel contrast in je gezicht, dan zal contrast in je kleding ook vaak mooi zijn. Balans, daar draait het om.(veel verschil tussen donker en licht) in je gezicht, herhaal dat contrast dan in je kleding. Bijvoorbeeld een donker jasje met een lichte bloes of overhemd.
 • Heb je licht haar en heel donkere ogen, draag dan geen groot donker vlak, maar kleinere stukken, zoals een blouse, accessoire, overhemd, donkere print op lichte ondergrond.
 • Er zijn ook kleuren die universeel zijn oftewel kleuren die bijna iedereen staan. Voorbeelden hiervan zijn lavendelblauw, gebroken wit, koraalrood, turkoois, ‘spijkergoed’ blauw en grijsblauw. Ze zijn niet helder of gedempt, niet donker of licht, niet koel of warm. Daarom staat denim iedereen goed.

Gedempte of heldere kleuren?

Heldere kleuren zijn de zuivere primaire kleuren (rood, geel, blauw) en de secundaire kleuren (groen, violet en oranje).

Als je dus veel contrast in je gezicht hebt dan staan heldere/intense kleuren je mooier dan gedempte kleuren.

Heb je daarentegen weinig contrast in je gezicht – zoals bijvoorbeeld Meryl Streep en Jessica Parker – dan staan gedempte kleuren je fantastisch. Je hebt een zachtere uitstraling en je bent mooier en de kleuren staan je minder hard in het gezicht. Dus ga dan voor gedempte tinten, het liefst in ton-sur-ton combinaties zoals hieronder op de foto.

Draag kleuren die bij de gelegenheid passen

Ben je niet gewend kleur te dragen, begin dan met een klein beetje kleur, bijvoorbeeld een kleurige stropdas of sjaal, of een kleurig topje. Of draag een kleurige rok bij een effen neutraal jasje. Geleidelijk kun je het kleurgebruik uitbreiden.

Blijf dicht bij jezelf: wat voelt prettig voor jou.

 • Sta je in het middelpunt omdat je een presentatie moet houden? Draag dan een felle kleur. (je hebt beter de aandacht)
 • Woon je een vergadering bij waar je liever niet veel zegt, draag dan neutrale of gedempte kleuren.
 • Voer je een moeilijk gesprek en wil je autoriteit uitstralen? Draag een groot contrast, zoals een donker jasje met licht overhemd of topje.
 • Wil je een vertrouwelijk gesprek voeren, houd het contrast dan laag: ton-sur-ton.”